I dagens marked er ikke bærekraft lengre et valg, men en nødvendighet. ESG, som står for miljømessige, sosiale og styringsmessige forhold er i dag sentrale elementer for at selskaper skal være konkurransedyktige, attraktive for investorer og ikke minst en ansvarlig samfunnsaktør. Vi bistår våre kunder med å utvikle og implementere helhetlige styringssystemer for å møte nåværende og fremtidige krav til bærekraft og sosial ansvarlighet.
Bærekraftstrategier og handlingsplaner
Bedriftens bærekraftstrategi og handlingsplaner sikrer at de miljømessige, sosiale og styringsrelaterte forholdene blir systematisk ivaretatt. For å imøtekomme stadig strengere krav og forventninger fra myndighetene og markedet, må det utvikles langsiktige strategier og operasjonelle handlingsplaner som integrerer ESG i virksomheten.
En gjennomarbeidet bærekraftstrategi skal hensynta både interne og eksterne faktorer, som blant annet, globale klimamål, nasjonale reguleringskrav og krav fra investorer, samt teknologiske utviklinger og markedsforhold. Når bærekraftstrategien er utviklet brytes den ned i konkrete handlingsplaner som skal legge til rette for operasjonell gjennomføring med detaljerte mål og tiltak fordelt over tid, med klare ansvarsområder og indikatorer for suksess.
Rapportering og etterlevelse av sosiale forhold
For å sikre ansvarlig og bærekraftig drift er rapportering og etterlevelse av sosiale forhold sentralt. Sentrale elementer i dette arbeidet er implementering og oppfølging av åpenhetsloven, likestillings- og diskrimineringsloven, og HMS – lovgivningen, som alle stiller krav til hvordan selskaper opererer. Ved systematiske prosesser for rapportering, overvåking og forbedring kan virksomheten sikre at de møter sosiale standarder, samtidig som de skaper en trygg og inkluderende arbeidsplass.
Bærekraftig eiendomsforvaltning
Gjennom effektiv drift, energiforvaltning og kontinuerlig overvåking er målet til enhver tid å redusere byggets miljøpåvirkning. Bærekraftig eiendomsforvaltning handler om å sikre at eiendommer driftes til det beste for miljøet og byggets brukere. Fra energikartlegging til energiteknisk rådgivning og miljøsertifiseringer er målet å redusere ressursforbruk og miljøpåvirkning, samtidig som byggets verdi opprettholdes og forbedres.
Risiko- og mulighetsanalyser
Risiko- og mulighetsanalyser hjelper eiendomsselskaper med å identifisere, evaluere og håndtere både risikoer og muligheter knyttet til miljømessige og sosiale faktorer. Ved å forstå og forutse ESG-relaterte risikoer kan gårdeier og forvalter beskytte sine investeringer, minimere tap og redusere negativ miljø- og samfunnspåvirkning. Samtidig kan det åpne muligheter for å skape økonomisk verdi, styrke selskapets omdømme og sikre en mer robust og bærekraftig virksomhet for fremtiden.
Miljøstyring i prosjekt
Miljøstyring i prosjekter en viktig del av ESG-arbeidet da det sikrer at miljøfaktorer hensyntas gjennom alle faser av et eiendomsprosjekt. Fra idefase til gjennomføringsfase, drift og vedlikehold, er miljøstyring avgjørende for å minimere negativ miljøpåvirkning og fremme bærekraftige løsninger. Ved å implementere miljøstyringstiltak som energieffektivisering, avfallshåndtering, risikoanalyser og miljøsertifiseringer, kan eiendomsselskaper redusere miljøpåvirkningen og oppnå bedre økonomisk og samfunnsmessig ytelse.
Rapportering
Ved innføring av blant annet åpenhetsloven og endringer i regnskapsloven er selskaper forpliktet til å redegjøre for hvordan de ivaretar bærekraft og samfunnsansvar. Kravene til bærekraftrapportering har blitt mer omfattende. EU, har introdusert en rekke direktiver og forskrifter som selskaper må forholde seg til. Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) og European Sustainability Reporting Standard (ESRS) erstatter regnskapsloven §3-3c, Non-Financial Reporting directive (NFRD). Dette innfører mer omfattende og detaljerte rapporteringskrav for selskaper.
Bærekraftsrapportering er i dag en kompleks og viktig del av selskapers virksomhet. Kravene inkluderer rapportering på ulike ESG-faktorer, og er basert på både nasjonale og internasjonale standarder og direktiver. For å oppfylle alle de nødvendige reguleringene og samtidig styrke bærekraftig utvikling gjelder det å være oppdatert og godt forberedt. Bærekraftrapportering gir også selskaper mulighet til å demonstrere sitt engasjement for miljøet og samfunnet. Dette kan bidra til å styrke selskapets omdømme og øke eiendommens attraktivitet som leieobjekt, finansieringsobjekt og investeringsobjekt.
Innenfor miljømessige forhold bør det samles inn data på energiforbruk, karbonavtrykk, avfallshåndtering og vannforbruket. Det bør også analyseres om eiendommen er tilstrekkelig robust mot konsekvensene av fremtidige klimaendringer. Innenfor det sosiale aspektet handler det om arbeidsforhold, felleskapsengasjement, og helse og sikkerhet. Mens typiske rapporteringsområder innenfor styringsmessige forhold handler om hvordan selskaper håndterer spørsmål om etikk og integritet, som anti-korrupsjonspraksis, hvordan de identifiserer og håndterer risikoer relatert til ESG-faktorer, og hvilke muligheter de ser for forbedring.
Vi jobber for å støtte våre kunder i alle ledd, fra strategisk planlegging til operasjonell gjennomføring og implementering. Gjennom utvikling av bærekraftstrategier, handlingsplaner, miljøstyring i prosjekter, rapportering og risikoanalyser bistår vi våre kunder med å overholde nåværende og fremtidige krav. Samlet sett vil økt fokus på ESG bidra til økt eiendomsverdi, reduserte driftskostnader og bedre risikostyring, særlig knyttet til klima og reguleringer.
Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat!
Nicolai Bordtkorb
Forvaltningssjef
Tel: 928 03 968